Home at last.


Jag funderar, skall man köra mer fotoblogg, och ladda upp bilderna enskilt för sig själv, eller fortsätta ha såhär?
Enda nakdelen är att det blir så mycket på bredden.





Well bilderna förklarar lite av det jag såg i polen. Från vänster till höger. Ett typiskt hus, mina farföräldrar bodde där innan de dog, men nu har de renoverat allt. Innan var allt grått grått och grått som resten av alla hus men stan håller på att förändra sig. Märks att allting var sönderbombat efter kriget och allt byggdes efter sovjetisk modell.

Därav Leninbysten, det är en bild jag tog på Leninbysten som fanns på Leninvarvet (heter nu Gdańsk varv) ända tills det blev revolution. Trots polen var under sovjets styre så fick de ha kyrkor. Polacker är djupt katolska och det märktes. När vi var ute på stan på söndagen så var nästan allting stängt och nästan inga alls på stan. Märktes även på kyrkogården som vi besökte att folk har annorlunda tro. Överallt på kyrkogravarna låg det blommor och massa ljus. Det såg mer ut som en blomsterträdgård mitt i skogen.

Den tredje bilden är ifrån saluhallen i gdynia, jag vet inte varför man jag älskar saluhallar. Allting, eller allting som inte är västerländsktmärke är billigt i polen, ett kilo helt färska tomater vid saluhallen kostade drygt 3zloty, det är runt 6-7kr för ett helt kilo! Och så fina tomater kan man inte se här i sverige. Maten är riktigt riktigt god i polen allting smakar så mycket mer där än här hemma, för att de producerar allt hemma och odlar mycket.

Vanlig potatis smakar verkligen färsk potatis, skinkan smakar skinka, salladerna, åh det polska salladerna är riktigt goda. Sallader här i sverige smakar blask om jämför med där. Eftersom området har vart tysk provins förr i tiden så är maten inspererad mycket av tyskland, (fast det är nog så med i resten av polen) att det finns massor med korvar, billigt öl (en halvliter på vanlig affär kostar runt 8kr), mycket kött och särskillt villt kött finns i affärerna. Det är ett helt himmelrike för matälskare.

Nästa bilden är en del av berlinmuren, en av de få större bitarna som finns kvar. Det verkar inte vara många i sverige som inser att sovjet föll pga det som hände i polen 1970 att arbetare för första gången i modern tid stod emot den sovjetstyrda regeringen och slutade med att berlinmuren föll och sovjet kollapsade. Även i denna staden så skedde några av de första skotten i andra världeskriget när pansarkryssaren Schleswig-Holstein avlossade granater. Gdansk är en historisk stad sanneligen.

Lech Wałęsa mannen som ofta ses som Solidaritetets huvudfigur (fackorganisationen som stod emot regeringen) puttade för på första brickan i 20års jubilet av berlinmurens fall. En lång väg av frihet. De två sista bilderna är tagna precis utanför porten vid varvet.

Folk underskattar polen allt för mycket, visst ser det grått och tråkigt men under ytan finns det enormt mycket mer än det folk tror...

Kommentarer
Postat av: Rania

bilderna för sig!

2009-11-17 @ 20:36:12
URL: http://raniaphoto.blogg.se/
Postat av: Jos

¨fint med historielektion :'>

2009-11-17 @ 22:05:04
URL: http://insomniacbutterfly.blogspot.com/
Postat av: Rebecca

svar: jaha.

2009-11-22 @ 11:33:32
URL: http://spaceherosuits.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0